Prag del 1
2012-03-17 / 17:51:09 / AllmäntBörjade resan klockan 08 med att åka buss i ca. 4,5 timmar. Bussen jag åkte med var jättebra. Dem delade ut massa olika tidningar och så fick man hörlurar så att man kunde lyssna på musik och se på filmer under resan. Man fick även gratis kaffe, choklad m.m.

Det jag gillade med Prag var att alla hus var så olika. De hade minst hundra små detaljer så man kunde stå och glo på dem hur länge som helst.

Klocktornet där till vänster har en känd klocka som varje heltimme visar upp en show med olika figurer.

Efter den showen börjar en gubbe i rödgula kläder spela trumpet högst uppe i tornet. Kul jobb?

På klockan finns även 365 namn. Ett för varje dag. Man skulle förr alltså döpa sitt barn till det namn som var bestämt för den dagen. Kanske därför alla tjeckier har samma namn? Jiri, Anezka, Ivana...

I denna kyrka, church of St James, hänger faktiskt en arm från 1700-talet (tror det var då) i taket!
Det var nämligen så att det fanns en Madonnastaty inne i kyrkan som hade ett väldigt värdefullt halsband och när en man på 1700-talet försökte sno den av Madonnan vaknade hon till liv och grabbade tag i hans arm. Han satt fast där hela natten tills prästen fann honom dagen efter. Självklart ville då denna man att prästen skulle hugga av Madonnans arm så att han skulle få komma loss. Men om Madonnan nu gjort detta med mannen för att han försökte sno hennes halsband, vad skulle hon då inte göra om prästen försökte hugga av hennes arm? Därför tog prästen en yxa och kapade av mannens arm. Efter ett tag släppte madonnastatyn den avkapade armen och den hängdes upp i taket för att visa vad som kan hända med tjuvar.

Fick inte till någon närbild med min kamera, men man ser att den hänger där. Blää!


Man ser att man kommit in i dem judiska kvarteren på husen. Davidsstjärnor och andra detaljer. 0 Kommentarer« NAMN Kom ihåg mig?

« E-POST

« URL

Kommentera inlägget här:

Follow on Bloglovin